12 stappen om een natuurvriendelijke achtertuin te creëren

De afgelopen jaren lijkt de populariteit van het bouwen van meer duurzame, natuurvriendelijke achtertuinen alleen maar gegroeid.

Maar het kan een overweldigende taak zijn als je nog nooit een project hebt aangenomen, zoals het toevoegen van elementen die dieren aantrekken of het verzorgen van de groei van groenten en andere planten.

Deze handige gids geeft je 12 eenvoudige opties om aan de slag te gaan, dus of je nu een bijentuin wilt aanleggen, zonne-energie wilt gaan gebruiken of een levend privacy scherm wilt ontwerpen, wij hebben de begeleiding die je nodig hebt.

Laten we erin duiken!

1. Verzamel en hergebruik materialen

Een van de meest milieuvriendelijke keuzes die u voor uw achtertuin kunt maken, is ervoor kiezen om te recyclen in plaats van nieuw te kopen.

Kijk rond in je huis of vraag familie en vrienden of ze oude potten, ongebruikt tuingereedschap, vogelvoeders, ongewenst gemaaid gras of andere spullen hebben die je misschien nodig hebt.

U kunt gerecyclede materialen gebruiken voor bijna elk project in de achtertuin. Planten- of grasresten zijn geweldige natuurlijke compost. Oude rotsen en stenen kunnen worden gebruikt voor hardscaping.

Wat u kunt doen, wordt alleen beperkt door uw creativiteit, en daarom is dit onze toptip.

2. Bouw vogelvoeders, baden en huizen

Vogels spelen een essentiële rol in het ecosysteem van elke achtertuin door onder andere insecten te eten en zaden te verspreiden.

Wilde vogels zijn ook een heerlijke toevoeging aan elke achtertuin met hun interessante liedjes en prachtige kleuren.

Vogels naar je tuin lokken is een relatief eenvoudig proces dat voedsel, nestplaatsen en water vereist.

Gratis abonnementen zijn online beschikbaar voor doe-het-zelf-vogelbaden, vogelvoeders en vogelhuisjes. Het bouwen van deze stukken kan gemakkelijk en relatief goedkoop zijn, en het is bovendien een leuk weekendproject voor het hele gezin.

3. Creëer een rotstuin

Als u veel rotsen van verschillende groottes op uw eigendom heeft, kunt u een prachtige rotstuin of soortgelijke hardscape-elementen aanleggen die een uitstekende bezienswaardigheid in uw achtertuin vormen.

Het bouwen van hardscape-elementen in uw achtertuin helpt ook om de hoeveelheid gras die u nodig heeft om water te geven en te maaien, te verminderen, waardoor het een milieuvriendelijk project wordt.

Enkele duurzame materialen voor hardscaping en waterbehoud zijn onder meer doorlatende stenen, erwtengrind of zelfs gerecycled beton, ook wel Urbanite genoemd.

4. Gebruik potten om paddenverblijfplaatsen te maken

Als je oude, gebarsten of ongebruikte potten van plastic of klei hebt, kun je een speels tintje aan je achtertuin geven door van je potten huizen voor padden te maken.

Padden eten ook dagelijks tot 100 insecten of slakken, waardoor ze een geweldige natuurlijke ongediertebestrijdingsmaatregel zijn voor uw tuin of erf.

Om een huis te maken, knip je een gat in een plastic bakje en leg je het zijwaarts op de grond. Plaats er een steen bovenop om hem op zijn plaats te houden of verstevig hem met meer vuil.

Of, als je in een warmer klimaat leeft, overweeg dan om een aarden pot te gebruiken die koeler blijft dan plastic als de temperatuur begint te stijgen.

De ideale plek voor een paddenhuis is ergens met schaduw, zoals bij een struik of boom. Het moet ook dicht bij een waterbron zijn. Als er geen beschikbaar is, plaats dan een kleine schaal met water in de grond en vul deze regelmatig bij.

5. Regenwater opvangen

Een ongelooflijke en bijna volledig passieve manier om van uw achtertuin een milieuvriendelijke omgeving te maken, is door regenwater op te vangen in een vat of een andere container.

Opgevangen regenwater is een fantastische hulpbron die u kunt gebruiken om een tuin te besproeien of als secundaire waterbron voor vijvers en andere waterpartijen in uw tuin.

De meeste wateropvangsystemen vertrouwen op het dak van uw huis en uw dakgoten en regenpijpen om een verrassend effectief systeem te creëren. Veel fabrikanten kunnen u online een complete opstelling van een regenwatercollector verkopen, of er zijn veel doe-het-zelfplannen online beschikbaar.

6. Bouw een vlinderpoelbad

Niets voegt meer natuurlijke charme toe aan uw achtertuin dan het zien van vlinders. En een van de beste dingen die je kunt doen om vlinders aan te trekken, is door een kleine vlinderpoel te bouwen.

Veel vlinders worden van nature aangetrokken door plassen waar ze voedingsstoffen zoeken zoals zout en andere mineralen.

Om uw vlinderpoelvijver te creëren, doet u het volgende:

  • Kies een ondiepe bak en vul deze met zand of aarde. Leg een paar kleine steentjes in de schaal, die dienen als zitplekken voor de vlinders.
  • Giet voldoende water om de grond nat te maken en strooi een kleine hoeveelheid zout op het oppervlak.
  • Je kunt ook kleine stukjes overrijp fruit uitzetten, waarop de vlinders zich zullen voeden.
  • Houd de grond of het zand vochtig tijdens de heetste delen van de dag wanneer vlinders het meest actief zijn.

7. Start een compostbak

Een compostbak kan goedkoop worden gekocht of thuis worden gebouwd en biedt een fantastische manier om afval in huis te verminderen.

U kunt compost gebruiken om grond die is ontdaan van voedingsstoffen nieuw leven in te blazen als vervanging voor minder natuurlijke meststoffen, en het helpt ongedierte en ziekten te onderdrukken wanneer het rond planten wordt aangebracht.

Om thuis te beginnen met composteren, plaatst u uw nieuwe compostbak op een droge, schaduwrijke plek in de buurt van een waterbron.

Voeg bruine materialen (dode bladeren, takken of takjes) en groene materialen (gras, groenten, fruit en koffiedik) toe. Zorg ervoor dat de stukjes klein zijn.

Bevochtig de droge ingrediënten naarmate je meer aan de hoop toevoegt.

Je moet regelmatig nieuwe ingrediënten door de stapel mengen. Gras en bladeren kunnen bovenop komen, maar fruit- en groenteresten moet u minstens 25 cm naar beneden begraven.

8. Kweek bloemen die bestuivers aantrekken

Om nog meer nuttige dieren in het wild naar uw achtertuin te lokken, kunt u overwegen een bloementuin aan te leggen die geschikt is voor bijen en andere bestuivers.

Deze bloemengroepen worden soms een bijentuin genoemd en dienen als een milieuvriendelijke manier om de inspanningen van de bijen te redden te ondersteunen door bronnen van nectar en stuifmeel te leveren die de hardwerkende insecten als voedselbron zullen gebruiken.

Bijen worden vooral aangetrokken door bloemen op basis van vormen, kleuren en geuren die hen aanspreken.

Hier zijn vijf van de meest populaire bloemen die bijen graag bezoeken:

  • Californische klaprozen
  • Liatris
  • Goudsbloemen
  • Flox
  • Tijm

9. Installeer zonnelampen

Een snelle zoektocht op internet of een uitstapje naar uw plaatselijke ijzerhandel zal een overvloed aan opties onthullen voor stijlvolle, effectieve zonnelampen die eenvoudig te installeren zijn en die van uw tuin een leuke ruimte kunnen maken om te ontspannen of plezier te beleven op zomeravonden.

Het enige dat u hoeft te doen, is de lampen te installeren waar er een goede zonnebron is waardoor ze de hele dag door kunnen opladen, en u zou klaar moeten zijn om te gaan.

Dit soort lampen op zonne-energie werken meestal op een timer of hebben een sensor die detecteert wanneer het lichtniveau ‘s avonds laag wordt, zodat ze vanzelf gaan branden.

Doe een beetje planning en onderzoek het vermogensniveau en de stijl van de lichten die u wilt. Er zijn tientallen opties, zoals stoepverlichting of lichtslingers die je boven een terras kunt hangen voor een unieke, milieuvriendelijke sfeer.

10. Kweek je eigen groenten en fruit

Het kweken en oogsten van je eigen groenten en fruit kan een leuke manier zijn om een nieuwe vaardigheid te leren en je afhankelijkheid van supermarkten en soortgelijke bedrijven te verminderen. Een ander belangrijk effect is dat het verbouwen van je voedsel je ecologische voetafdruk verkleint.

Er is een eindeloze verscheidenheid aan maten, planten en tuinmethoden waaruit u kunt kiezen bij het aanleggen van uw tuin.

En door een tuin te combineren met andere ideeën op deze lijst, zoals het gebruik van een compostbak, het opvangen van regenwater of het verzamelen en hergebruiken van gerecycleerde materialen, ontstaat een zelfvoorzienend systeem waar je trots op kunt zijn.

11. Bouw een levend privacy scherm

Als u wat meer privacy in uw achtertuin wilt creëren, is het planten van bomen en hagen een verstandige keuze die meer toevoegt aan de natuurlijke leefomgeving dan een traditionele houten of metalen schutting.

Het ontwerpen van een levend privacy scherm kan wat planning vergen, maar het is de moeite waard. Het is een goed idee om inheemse planten of planten te gebruiken die zijn aangepast aan uw plaatselijke planthardheidszone om ervoor te zorgen dat de planten goed groeien en jarenlang meegaan.

Je moet ook letten op de beschikbare ruimte, water en zonlicht in je achtertuin om erachter te komen welke planten voor jou werken.

12. Onderzoek Flora en Fauna in de Bibliotheek

Bezoek ten slotte uw plaatselijke bibliotheek en profiteer van de bronnen daar om meer te weten te komen over de planten en dieren die in uw regio voorkomen.

Misschien ontdek je een nieuwe bloem die een geweldige aanvulling zou zijn op je bijentuin of vind je een doe-het-zelf landschapsproject dat de duurzaamheid van je achtertuin zal vergroten.

Breng uw achtertuinruimte tot leven

En daar heb je het: 12 unieke projecten die hernieuwbaar, duurzaam en goed voor het milieu zijn.

Kies slechts een of twee ideeën die u interesseren en bewaar de rest van de lijst voor de toekomst wanneer u besluit dat u klaar bent om uw achtertuin nog natuurvriendelijker te maken.

Nieuws

Verwante berichten