Spa’s voor sporters – Hoe spa’s atleten ten goede kunnen komen

Zou het niet fijn zijn om een spa in je achtertuin te hebben? Een plek om toevlucht te zoeken en te ontspannen na een lange dag trainen?

Maar wist u dat spa’s voor sporters meer kunnen bieden dan alleen een plezierige ervaring? Hydrotherapie, ook wel spa-therapie genoemd, kan ook verbazingwekkende gezondheidsvoordelen bieden die kunnen bijdragen aan verbeterde prestaties in uw sport. Naast een geweldig trainingsprogramma en een voedzaam dieet, is regelmatig gebruik van de spa wellicht precies wat u nodig heeft om uw sportspel naar een hoger niveau te tillen.

Als je een atleet bent, weet je waarschijnlijk meer dan wie dan ook, hoe belangrijk rust en herstel zijn als het gaat om je training. Je neemt elke week één of twee dagen vrij om je spieren een pauze te geven van je intense regime. Maar misschien heb je er niet aan gedacht om een spa te gebruiken als onderdeel van je fitnessregime. De spa kan echter een geweldige aanvulling zijn op uw rustdagen door uw herstel te versnellen en uw lichaam in staat te stellen volledig te ontspannen.

Laten we eens dieper ingaan op hoe spa’s werken, hoe vaak sporters of mensen die regelmatig fysiek actief zijn ze zouden moeten gebruiken, en hun vele voordelen.

Spa’s en hydrotherapie

Hydrotherapie omvat het gebruik van water om pijnlijke spieren te kalmeren en het lichaam te ontspannen om het herstel te versnellen. Het kan ook worden gebruikt om pijn te verlichten. De combinatie van lucht, water en warmte zorgt voor een ongelooflijk therapeutisch effect en het is gebruikt bij een aantal gezondheidsproblemen en ziekten.

Deze therapeutische effecten worden bereikt dankzij het vermogen van heet water om de bloedvaten te openen. Wanneer uw lichaam warm is, ontspannen de gladde spieren rond uw bloedvaten en treedt vasodilatatie op. Dit verbetert de bloedcirculatie door het hele lichaam, met name naar de skeletspieren, waardoor hun herstel wordt versneld.

Hydrotherapie bestaat al jaren. Het werd gebruikt door Egyptenaren, Perzen, Grieken en Romeinen, die etherische oliën en plantenextracten aan het water toevoegden om de therapeutische effecten van het proces te versterken. Het wordt nog steeds gebruikt door professionals in de gezondheidszorg, atleten en de dagelijkse consument.

Hydrotherapie wordt gebruikt voor verschillende gezondheidsproblemen, waaronder de volgende:

  • Huidaandoeningen, zoals acne
  • Reumatoïde artritis en gewrichtsontsteking
  • Hoofdpijn en migraine
  • Misselijkheid
  • Slapeloosheid
  • Stress en angst

Hoe vaak sporters of actieve personen een spa zouden moeten gebruiken

Er is geen vast cijfer voor het aantal keren dat een sporter of zeer actieve persoon de spa moet gebruiken. Het hangt af van verschillende factoren, waaronder hoe vaak u traint, hoe intensief u traint en uw huidige gezondheidstoestand. Er zijn echter enkele richtlijnen die u kunnen helpen als u een hydrotherapieregime probeert te bepalen.

Opwarming

Een snelle duik in uw spa voorafgaand aan een training of trainingssessie kan uw lichaam helpen zich voor te bereiden op intensieve training. Het helpt de spieren te ontspannen, verbetert de doorbloeding en maakt de gewrichten losser, klaar voor je training.

Houd er rekening mee dat weken in heet water ervoor kan zorgen dat je uitdroogt, dus het is belangrijk om veel water te drinken voordat je aan je sessie begint. De spa mag geen vervanging zijn voor uw gebruikelijke warming-up, dus vergeet niet dit te doen voordat u aan uw volledige training begint.

Na de training

Direct na je sessie instappen is niet ideaal, omdat het hete water de ontsteking in je spieren verder kan vergroten en ervoor kan zorgen dat je nog meer uitgedroogd raakt dan je al bent. Dit kan het herstelproces vertragen.

Het wordt aanbevolen dat u ten minste 24-48 uur na uw trainingssessie wacht om optimale resultaten te behalen uit uw tijd in de spa. Op dit punt zijn je spieren niet langer ontstoken en heb je de kans gehad om jezelf te rehydrateren.

Als u uzelf een dag of twee de tijd geeft om te herstellen van uw zware trainingssessie, kunt u ten volle genieten van uw spa-ervaring. Binnen slechts 5-10 minuten nadat u in het hete water heeft gezeten, beginnen uw spieren zich te ontspannen en na 15-20 minuten begint uw lichaam de verbazingwekkende voordelen van hydrotherapie te ervaren.

Voordelen van spa’s

Er zijn talloze voordelen verbonden aan het gebruik van de spa, niet alleen als atleet of actief persoon zijnde, iedereen profiteert ervan.

1. Stressverlichting

Een duik nemen in uw spa kan de broodnodige stressverlichting bieden na een lange dag of een bijzonder zware trainingssessie.

De rustgevende beweging van warm water dat tegen je huid stroomt, biedt verbazingwekkende therapeutische effecten die je kunnen helpen om fysiek, mentaal en emotioneel te ontstressen.

Het toevoegen van etherische oliën aan het water kan deze effecten nog versterken. Essentiële oliën zijn plantenextracten waarvan is aangetoond dat ze een aantal gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een beter humeur, verbeterde concentratie, verminderde slapeloosheid, een betere immuunfunctie en een verbeterde spijsvertering.

Je kunt ook wat ontspannende muziek spelen terwijl je in de spa ligt om je geest verder te kalmeren.

2. Spierontspanning

De werking van het water dat in een natuurlijke stroom over je huid beweegt, is buitengewoon therapeutisch. U kunt de ontspannende effecten van de spa versterken met het inschakelen van de jets, die warm water op je huid spuiten. Dit is een perfecte manier om gespannen of pijnlijke spieren te ontspannen, pijn te verzachten en het herstelproces na een zware training te versnellen.

3. Verbeterde cardiovasculaire gezondheid

Omdat warm water ervoor kan zorgen dat je spieren ontspannen en je bloedvaten verwijden, kan het de bloedcirculatie door je lichaam verbeteren. Dit kan helpen om je bloeddruk te verlagen.

Hart- en vaatziekten worden in verband gebracht met chronische hypertensie (langdurige hoge bloeddruk). Daarom kunt u, door hydrotherapie te gebruiken om uw bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen, uw risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verminderen.

Onderzoek wijst uit dat slechts 10 minuten gebruik van de spa de bloeddruk bij mensen met hypertensie aanzienlijk kan verlagen.

4. Verbeterde slaap

Een ander voordeel van het gebruik van de spa rond uw trainingssessies zijn de voordelen die het heeft voor uw slaap. Veel sporters of sportsters kunnen moeilijk slapen na een training, vooral als ze later op de dag aan het sporten zijn.

Studies tonen aan dat degenen die ontspannen in de spa ongeveer 1-2 uur voordat ze naar bed gaan, gemakkelijker in slaap vallen en een veel betere slaapkwaliteit hebben als ze in slaap vallen.

Daarom wordt hydrotherapie vaak gebruikt als onderdeel van de behandeling van slapeloosheid.

De verbeteringen in slaap kunnen een domino-effect hebben om het spierherstel te verbeteren. Iedereen heeft voldoende slaap nodig om de beschadigde spieren voldoende rust te geven om te herstellen. Door een uur of twee in het hete water door te brengen, kun je dus je herstelproces versnellen.

5. Minder pijn

Omdat heet water de doorbloeding verbetert, kan het de mate van ontsteking in de spieren en rond de gewrichten verminderen. Dit kan eventuele pijn verminderen die gepaard gaat met spierbeschadiging of stijve gewrichten.

6. Verbeterde atletische prestaties

Het opwarmen van de spieren en gewrichten voor je training of sportwedstrijd kan je prestaties verbeteren door de bloedstroom (en dus de zuurstof en voedingsstoffen) naar de werkende spieren te stimuleren. Lossere spieren en gewrichten kunnen leiden tot meer snelheid en behendigheid en betere algehele prestaties.

Omdat hydrotherapie de hoeveelheid ontstekingen vermindert, kan het uw flexibiliteit en het bewegingsbereik rond uw gewrichten verbeteren. Dit kan ook bijdragen aan betere prestaties in de sportschool of op het veld.

7. Behandeling van verwondingen

De verbeterde bloedsomloop die door hydrotherapie wordt veroorzaakt, kan het lichaam helpen bij het verwijderen van gifstoffen of ontstekingsmediatoren uit het lichaam. Dit kan de symptomen van langdurige ziekten, zoals artritis of fibromyalgie, verminderen. Het is ook buitengewoon effectief voor mensen die lijden aan chronische lage rugpijn, omdat het de gespannen, ontstoken spieren in en rond het gebied kalmeert.

Vlak voor uw training in de spa gaan, kan ook het risico op blessures verkleinen door uw lichaam op te warmen en de bloedtoevoer naar de spieren te vergroten voorafgaand aan uw sessie.

8. Verbeterde geestelijke gezondheid

Hydrotherapie kan de afgifte van endorfines, zoals serotonine, dopamine en oxytocine, in uw hersenen stimuleren. Dit kan je humeur een boost geven en je motivatie verhogen. Endorfines werken ook als natuurlijke pijnstillers in het lichaam, waardoor je spierpijn vermindert.

Het belang van het zoeken naar professioneel advies

Als u een atleet bent of een zeer actieve persoon die hydrotherapie als onderdeel van uw routine wilt gaan gebruiken, is het belangrijk dat u professioneel advies inwint voordat u in de spa springt. De experts kunnen u adviseren over wanneer en hoe u de spa kunt gebruiken om de voordelen ervan te maximaliseren.

Neem contact op met de experts van uw plaatselijke Sundance Spas-dealer in Nederland om meer te ontdekken en de perfecte spa voor u te vinden.

Nieuws

Verwante berichten