Uw complete gids voor spa-onderhoud

Spa’s zijn een geweldige manier om te ontspannen, tot rust te komen, te ontstressen en te genieten van quality time met dierbaren. Ze zijn bedoeld om regelmatig te gebruiken! Bij veelvuldig gebruik komt de behoefte aan routineonderhoud. Als eigenaar van een spa is het belangrijk om te begrijpen hoe u uw spa op de juiste manier onderhoudt, zodat u er zeker van kunt zijn dat hij altijd klaar staat wanneer u hem nodig heeft en dat hij u jarenlang de broodnodige ontspanning zal bieden!

Het belang van spa onderhoud

Door uw spa te onderhouden, verlengt u niet alleen de levensduur, maar zorgt u er ook voor dat deze optimaal blijft werken met zoveel mogelijk energie-efficiëntie. Zelfs kleine problemen zorgen ervoor dat uw systeem harder werkt dan nodig is, waardoor het energieverbruik stijgt en het risico op grotere problemen in de toekomst groter wordt.

Spa onderhoud is ook belangrijk voor uw gezondheid en veiligheid. Onjuist onderhoud stelt uw tere huid bloot aan tal van risico’s, waaronder:

 • Irriterende stoffen voor de huid
 • Bacteriële infecties
 • Uitslag
 • Ziekte als per ongeluk water wordt ingenomen

Wanneer u uw spa gebruikt, wilt u ontspannen, tot rust komen en uw gedachten verzetten. Het laatste wat je wilt, is je zorgen maken over de kwaliteit van het water, op de loer liggende bacteriën of vuil en puin terwijl je achterover leunt om te genieten van een lekker, ontspannen bad. Door het onderhoud van uw spa bij te houden, zorgt u ervoor dat het water goed circuleert, de chemische niveaus in evenwicht zijn en het water voor elk gebruik mooi en schoon is.

Als u ooit vragen, zorgen of onzekerheden heeft over het onderhoudsschema van uw spa, kunt u het beste een lokale spa-technicus raadplegen om ervoor te zorgen dat uw spa goed wordt onderhouden.

De voordelen van spa onderhoud

Denk aan uw spa zoals u aan uw auto denkt: het is een waardevolle investering die uw levenskwaliteit aanzienlijk verbetert en routinematige zorg nodig heeft om waarde te blijven bieden. Auto’s moeten een paar keer per maand worden gevuld met benzine, worden binnengebracht voor olieverversingen, hebben filters en banden die moeten worden vervangen of geroteerd, en moeten schoon en droog worden gehouden om verfschilfers en roest te voorkomen.

Spa’s bevatten een ingewikkeld systeem waarmee ze u de ontspanning kunnen bieden die u nodig heeft na een lange dag. Ze verwarmen het water en houden het op een optimale temperatuur, gebruiken jets voor een zachte massage en zijn gevuld met pompen, filters, verlichting en andere mechanismen die ervoor zorgen dat de spa blijft functioneren. Al deze componenten hebben zorg en onderhoud nodig om ze schoon en helder te houden en optimaal te laten presteren.

De benodigdheden en waterverzorging die u nodig heeft

Gelukkig is het onderhoud van een spa een relatief eenvoudige taak en vereist het slechts een handvol gemakkelijk toegankelijke gereedschappen en chemicaliën. Hier zijn de producten die u nodig heeft om aan de slag te gaan en hoe ze in uw spa werken.

Chloor

Chloor is een bekende en veel voorkomende behandeling voor zwembaden en spa’s en speelt een zeer belangrijke rol bij het zuiveren van het water. Door de aanwezigheid van chloor kunnen bacteriën, schimmels en andere micro-organismen niet overleven.

Broom

Broom is een ander ontsmettingsmiddel voor uw spa en is een populair alternatief voor chloor. Het helpt het water in de spa te ioniseren door de deeltjes in het water te breken. Als u vindt dat chloor irriterend is, is broom een goede optie, omdat het meestal zachter is voor de gevoelige huid.

Broom wordt in korrelvorm verkocht en lost op in het water om het schoon en ontsmet te houden. Omdat het een lagere pH heeft dan chloor, is broom effectiever in het in balans houden van de waterchemicaliën.

Het is belangrijk op te merken dat u chloor en broom NIET tegelijkertijd in uw spa kunt mengen. Dit kan een zeer gevaarlijke reactie veroorzaken. Als u van plan bent om uw ontsmettingsproces te wijzigen, is het erg belangrijk om eerst uw spa leeg te laten lopen en de dispensers grondig schoon te maken voordat u uw nieuwe ontsmettingsmiddel naar keuze toevoegt.

Calcium

Calcium is een natuurlijk voorkomend mineraal in water. Het ideale calciumgehalte is 150 ppm, maar als dat aantal te hoog springt, wordt het water te hard en als het te laag daalt, wordt het water te zacht. Beide scenario’s leiden tot suboptimale prestaties van uw spa, dus het is belangrijk om de calciumniveaus in evenwicht te houden om uw spa goed te laten werken.

Als uw water te hard is, kunt u een filter kopen om de zaken in evenwicht te brengen, en als het water te zacht is, kunt u een calciumhardheidsverhoger aan het water toevoegen om de niveaus op 150 ppm te brengen.

Biguaniden

Biguaniden zijn een ander alternatief voor chloor en zijn een populaire keuze voor hottubbezitters die hun spa op een natuurlijkere manier willen reinigen.

Biguaniden zijn zachter voor huid en haar en kunnen beter tegen hoge temperaturen dan chloor en andere ontsmettingsmiddelen, maar ze hebben wel een aantal nadelen. Enkele van de meest voorkomende klachten zijn:

 • Verminderde helderheid van het water
 • Schuimend
 • Kan organische verbindingen zoals lichaamsvloeistoffen niet afbreken
 • Immuniteit van micro-organismen
 • Hogere onderhoudskosten voor de spa

Spa-balancers

Spa-balancers worden gebruikt om:

 • Verbeter de helderheid van het water en verwijder troebelheid
 • Verbeter de filterprestaties
 • Breng pH in evenwicht

Clarifiers zijn een geweldige oplossing voor de korte termijn als u in de problemen zit en uw spa een snelle boost moet geven. Ze werken door vuil en puin naar binnen te zuigen en te vergroten, zodat het filter gemakkelijker de deeltjes kan opvangen en verwijderen.

Hoewel er geen limiet is voor hoe vaak u clarifiers kunt gebruiken, kunt u het beste een meer permanente oplossing zoeken als u merkt dat u aanhoudende problemen heeft met de clarifier, filterprestaties of pH.

Enzymen

Enzymen zijn eiwitmoleculen die fungeren als katalysator voor andere chemische reacties. Ze helpen niet-levende organismen zoals lotion, olie, cosmetica en haarproducten uit uw spa te verwijderen om deze schoon en hygiënisch te houden.

Filter reiniger

De filters in uw spa werken onvermoeibaar om uw spa vrij van vuil en puin te houden. Op zijn beurt is het belangrijk om ze een beetje TLC te geven met een filterreiniger. Dit houdt ze vrij van deeltjes om ervoor te zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen en uw spa schoon houden.

Alkaliteitsverhoger of pH-verlager

De pH van uw spa is de maatstaf voor de alkaliteit van het water. Het hebben van een hoge pH betekent dat het water erg alkalisch is en wat zuur nodig heeft om de zaken in evenwicht te brengen. Twee van de meest voorkomende pH-verlagers zijn zoutzuur en natriumbisulfaat.

Aan de andere kant, als de pH te laag is, betekent dit dat het water te zuur is en een alkaliteitsverhoger nodig heeft om een gezond evenwicht te behouden.

Schock

U vraagt zich misschien af waarom u uw spa een schock moet geven als u al chloor of broom gebruikt. Shock wordt naar behoefte gebruikt om uw spa een mooie grote dosis chloor (of een niet-chlooroptie) te geven om organisch materiaal af te breken dat geuren en troebel water kan veroorzaken.

Als u hulp nodig heeft bij het kiezen van de juiste producten voor uw spa, kunt u het beste een expert of spa-dealer raadplegen om ervoor te zorgen dat uw spa de zorg krijgt die hij nodig heeft!

Onderhoudsroutine voor spa’s: wat te doen en hoe vaak

Nu u alle gereedschappen hebt die u nodig heeft voor het onderhoud van uw spa, is het belangrijk om te noteren wat u moet doen en hoe vaak u dit moet doen! Afhankelijk van de taak hoeft een deel van het onderhoud alleen op jaarbasis te worden uitgevoerd, terwijl andere taken maandelijks, seizoensgebonden of wekelijks nodig zijn. Hier volgt een kort overzicht van het onderhoud van de spa op basis van hun frequentie:

Jaarlijks spa onderhoud

 • Inspecteer uw spa op tekenen van lekken of schade
 • Laat een professionele onderhoudsmonteur uw spa nakijken om eventuele verborgen of ernstige problemen te melden

Seizoensgebonden spa onderhoud

 • Laat uw spa leeglopen en schrob de binnenkant grondig
 • Week en reinig de filters
 • Spoel de leidingen door om eventuele biofilmophoping te verwijderen

Maandelijks onderhoud van de spa

 • Maak het deksel schoon
 • Controleer alle leidingen en jets op tekenen van schade of verstoppingen
 • Geef de filters een chemisch bad
 • Reinig de omkasting van uw spa

Wekelijks spa onderhoud

 • Test de waterchemie niet minder dan twee keer per week
 • Schock het water
 • Reinig het oppervlak van de spa
 • Zorg ervoor dat de cover goed vastzit
 • Filters uitspoelen

De kern van spa onderhoud

Als u eenmaal een routine heeft ontwikkeld, wordt het onderhoud van uw spa een snelle en eenvoudige taak. Met een paar belangrijke producten, een beetje tijd en een paar tips en trucs zal uw spa jarenlang prachtig blijven functioneren.

Als u ooit in de problemen komt of een vraag heeft over het onderhoud van uw spa, kunt u het beste een betrouwbare servicemonteur stand-by hebben om ondersteuning te bieden wanneer u ze nodig heeft. Aangezien het regelmatig omgaan met chemicaliën gevaarlijk kan zijn als het verkeerd wordt gedaan, kunt u overwegen om eerst een professional de weg te wijzen, om ervoor te zorgen dat uw spa een veilige, ontspannende oase is voor u en uw gezin!

Nieuws

Verwante berichten